Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/urfamedya.com/public_html/wp-content/themes/echaber/lib/safirtema/currencydata.php on line 2

Warning: file_get_contents(https://finans.haberler.com/doviz/): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/urfamedya.com/public_html/wp-content/themes/echaber/lib/safirtema/currencydata.php on line 2

Warning: array_shift() expects parameter 1 to be array, null given in /home/urfamedya.com/public_html/wp-content/themes/echaber/lib/safirtema/currencydata.php on line 8

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/urfamedya.com/public_html/wp-content/themes/echaber/lib/safirtema/currencydata.php on line 10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Urfa hastalığın nereden bulaştığı konusunda sınıfta kaldı!

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgın ile mücadelede filyasyon yöntemi kullandıklarını duyurdu ve 81 ilde bu yöntemin uygulanmasında en düşük ilin Urfa olduğunu açıkladı.

REKLAM ALANI
15.04.2020
524
A+
A-

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilkent Yerleşkesi’nde Bilim Kurulu üyelerinin video konferansla katıldığı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı.

Konuşmasında, bir salgının aşamaları hakkında kesin ifadeler kullanılamayacağını belirten Koca, “Şu ana kadar aldığımız bazı sonuçlar, Türkiye’nin salgını mümkün olan en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Tedbirleri herkes aynı ciddiyetle yüzde yüz uygulayabilse umuttan çok daha güçlü kelimeleri seçeceğim. Kurallara istisnasız uyalım, çok daha sıkı uyalım, sonuca odaklanalım” şeklinde konuştu.

Vakaların sayısının tüm dünyada arttığına işaret eden Koca, yöntemlerde benzerlik olsa her ülkenin kendi mücadelesini kendi şartlarında verdiğini söyledi. Koca, vaka sayılarının ve verilerin pek çok ülkede tartışma konusu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Hastalık Amerika’da 11. haftada, İspanya’da 9. haftada, İtalya’da 8. haftada, Almanya ve Fransa’da 10. haftada, Çin’de 7. haftada, bir haftada görülen en çok vaka sayısına ulaşıldı. Türkiye’de ise hastalığın bir haftada en çok vaka sayısına ulaşması 4. haftada gerçekleşti. Yani, 4. haftada Türkiye’de vaka artış hızı düşüşe geçti.”

“FİLYASYON YÖNTEMİNİ UYGULADIK”

Bakan Koca, bunu daha açık ifade etmek için virüsün yayılma gücünün hatırlanması gerektiğini dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Virüsün yayılma gücüne karşı şu anki şartlarda yayılma hızını kontrol altına almaya başlamış durumdayız. Filyasyon kelimesini bu süreçte çok duydunuz. Filyasyon, bildiğiniz gibi bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin taranması işleminin adıdır. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz bu filyasyonla sağladık. Filyasyon yöntemini bizim uyguladığımız şekilde uygulayan başka hiçbir ülke henüz olmadı.

TÜRKİYE’DE NASIL UYGULANDI?

“Filyasyon sürecinde kişilere ulaşılıyor, temas edenler taranıyor ve işlem başlıyor. Zaman zaman neden herkese test yapılmıyor eleştirileri oluyordu. Genel bir tarama akılcı değil, filyasyon uygulaması soruya güçlü bir cevap getiriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz.

“Hastalığın bulaşma ihtimali yüksek olan kişileri bulmaya odaklanıyoruz. Diğer ülkelerle kıyaslama yaparak başarı vurgulaması yapmak insancıl gelmiyor. Yaygın temas taraması ve sıkı takip, salgının önünü kesmenin önemi burada.”

Bu performansı, ciddiyeti verilerle ortaya koymak istediğinin altını çizen Koca, “Bugüne kadar tanı konan hastaların temas zincirindeki 261 bin 989 kişi tespit ettik. Bunların yüzde 95,8’ine ulaştık. Filyasyon ekiplerimizce takibi yapılan toplam kişi sayısı 251 bin 28’dir. Her doğrulanmış vakaya ortalama 4,5 temaslı kişi düşmektedir. Bunların yaklaşık yüzde 96’sına ulaşarak takip yapıldı” açıklamasında bulundu.

Uygulamanın kimler tarafından nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde açıklayan Bakan Kocai Hastanın çok detaylı bir hikayesini alıyoruz, kimlerle görüştüğünü, aile bireyleri ve iş yeri arkadaşlarıyla temas halinde olduğu kişilerle bilgileri toplunuyor. Bu kişiler de otomatik olarak, filyasyon ekibinin sistemine düşüyor. Bu noktadan itibaren ekiplerimiz harekete geçiyor.

Bugüne kadar bahsettiğim ekip kimlerdir? Biri doktor, sağlık memuru ve yardımcı personel olmak üzere 3 kişiden oluşan ekiplerdir. Vakanın hikayesinin alınır alınmaz harekete geçiyorlar ve listelenmiş kişileri 48 saat gibi bir zamanda tarıyorlar.” dedi.

EN DÜŞÜK İL ŞANLIURFA

Uygulamanın 81 ilde yapıldığını belirten Koca, Şanlıurfa’nın sıralamada en sonda yer aldığını duyurarak “Filyasyon ekibi, doğrudan tanı konulmuş kişilere ulaşmaktadırlar. Her yeni vakada hastalığa karşı ağ yeniden kurulmaktadır. Erken tanılarla, hem yayılma önlenmekte hem de risk grubunda olanların hayatı kurtarılmaktadır.

Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadır ve temaslı takibin yapıldığı en yüksek il Zonguldak, en düşük il ise Şanlıurfa’dır. İstanbul’da bin 200 filyasyon ekibi görev yapmaktadır, Türkiye genelinde ise 4 bin 600’dür.” ifadelerini kullandı.

“TEDBİRLERDEN TAVİZ VERMEYELİM”

Koronavirüsle mücadelenin çok iyi organize olmuş, işine son derece hakim uzmanlar tarafından yürütüldüğünün bilinmesini isteyen Koca, “1 milyon 100 bini aşkın profesyonelden oluşan sağlık ordumuzun her an, her özveriye uygun olarak işinin başında olduğunu bilin. Bütün bu çabanın size yüklediği sorumluluğu bir an bile unutmayın, tedbirlerden taviz vermeyin” değerlendirmesinde bulundu.

GÜNCEL VAKASI

Bakan Koca, ‘Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’nun güncel verilerine göre şunları kaydetti:

“Bugünkü test sayımız 33 bin 70 oldu. Test sayısında bu hafta hedefimiz olan 30 bini aşmış olduk. Test sonucu pozitif olan son 24 saatte 4 bin 62 vakamız olmuştur. Böylece toplamda vaka sayımız 65 bin 111’e ulaştı. Bugün vefat eden 107 vatandaşımızla birlikte kayıp sayımız 1403’ü buldu. 842 hastamız da iyileşmiş oldu.”

BİHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.