Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/urfamedya.com/public_html/wp-content/themes/echaber/lib/safirtema/currencydata.php on line 2

Warning: file_get_contents(https://finans.haberler.com/doviz/): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/urfamedya.com/public_html/wp-content/themes/echaber/lib/safirtema/currencydata.php on line 2

Warning: array_shift() expects parameter 1 to be array, null given in /home/urfamedya.com/public_html/wp-content/themes/echaber/lib/safirtema/currencydata.php on line 8

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/urfamedya.com/public_html/wp-content/themes/echaber/lib/safirtema/currencydata.php on line 10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Harran Üniversitesi, zarar gören fıstık ağaçları için müjdeyi verdi

Şanlıurfa başta olmak üzere birçok Güneydoğu ilinde geçtiğimiz hafta şiddetli yağan dolu sonrası ekinler zarar gördü, çiftçiler de büyük kayıp yaşadı. Çiftçilerin çağrısı sonrası harekete geçen Harran Üniversitesi, müjdeyi verdi.

REKLAM ALANI
31.05.2020
513
A+
A-

Geçtiğimiz hafta Güneydoğu Anadolu bölgesinde meydana gelen şiddetli dolu yağışından sonra ekinler kadar meyve ağaçları da büyük zararlar gördü ve üreticiler büyük kayıplara uğradı.

ARAŞTIRMALARA SONUÇ VERDİ

Türkiye'nin  en büyük fıstık üretim alanlarına sahip Güneydoğu Anadolu'da dolu, ağaçların yapraklarında, meyvelerinde, ince dal ve sürgünlerinde yaralanmalara neden olurken, meyve salkımı, meyve ve yaprakta dolu zararı oluştu. Daha sonra da meyveler üzerinde sakız oluşumu gerçekleşti.

Bu zararların azaltılmasına yönelik ise Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi harekete geçti. Fakültede  uzun süren araştırma ve çalışmalar, sonuçlarını vermeye başladı.

AĞAÇLAR KORUMA ALTINA ALINDI

Ziraat Fakültesi öğretim elemanlarınca dolu yağışından etkilenen ağaçlar ilaçlanarak koruma altına alındı.  Antepfıstığı meyvelerinde ilaçlamadan beş gün sonra yara yerlerinde hızlı kuruma ve sakızlanma azalması tespit edildi.

GÜLDÜR: ÜRÜN KALİTESİNİ İYİLEŞTİRMEYİ AMAÇLADIK

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul Güldür, “Dolu yağışından sonra, ağaç kabukları, fidan dal ve sürgünlerinin kabukları yırtılır, parçalanır veya ezilir. Yapraklar yaralanır  veya bitkiden kopabilir. Meyvelerin kabukları parçalar şeklinde soyulur, ezilir veya yaralanır. Meyvenin ince dal ve sürgünleri ile çiçek salkımları tamamen veya kısmen bağlantı yerlerinden kopabilir. Bu şekilde bitkide oluşan yara yerleri, mantar ve bakteriyel patojenlerin bitkide hastalık oluşturmasında bitkiye giriş yerlerini oluşturur. Ayrıca Antepfıstığı ağacı, yaralanmalar sonucunda yara yerlerinde sakız oluşturur. Sakız oluşturma bitkinin yara yerini kapatma için meydana gelen bir savunma biçimidir. Bu nedenle bitkiler yaralandığında kendilerini hastalık ve zararlılardan savunmak için ilave bir enerji harcarlar. Bu durum antepfıstığı meyvelerinin gelişimini ve iç doldurmasını yavaşlatır. Bu nedenle dolu zararından sonra bitkilere acil olarak yardım etmemiz gerekir. Öncelikle yara yerlerinden hastalık etmenlerinin girişini engellemek ve yara yerlerinin kapanması için zarar görmüş yerlerde hızlı bir kurumanın sağlanması gereklidir.

Dolu zararından sonra yaralanma yerlerinden hastalık etmenlerinin girişini engellemek, sakızlanmayı azaltmak ve yara yerlerinin hızlı kurumasını sağlamak için, bitkilerin: 100 litre suya; yüzde 70 Thiophanate-Methyl= 60 gr ve yüzde 8o Mikronize kükürt=200gr dozlarında pestisit koyularak dolu zararından hemen sonra ilaçlanması gereklidir. Bu arada belirtmemiz gerekir ki Thiophanate -methyl  Elma, Armut, Ayva, Vişne, Kiraz, Şeftali, Bağ, Şekerpancarı, Hıyar ve Kavunda ruhsatlı bir etken maddedir. Antepfıstığında ruhsatı bulunmamaktadır.

Dolu zararından sonra ilaçlanan antepfıstığı meyvelerinde ilaçlamadan beş gün sonra yara yerlerinde hızlı kuruma ve sakızlanmanın azalmasını tespit ettik. Bu şekilde üreticilerimizin ürün kalitesini iyileştirmeyi amaçladık.  Aynı zamanda ülke ekonomisi için faydalar sağlayacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

BİHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.